Meditointi käytännössä

Meditaatio, mindfulness ja tietoinen läsnäolo tarkoittavat jotakuinkin samaa asiaa. Kun meditoit risti-istunnassa ommmommia hymisten, silität vastapestyjä vaatteitasi juuri muuta ajattelematta tai tuijottelet laiturinnokassa kauas horisonttiin teet jotakuinkin samaa asiaa: olet läsnä hetkessä ja annat ajatustesi virrata.

Meditointi ja erilaiset rentoutusharjoitukset ovat erinomainen tapa rauhoittua, lisätä energiaa, herättää ajatuksia ja laskea stressitasojasi. Rentoudut sekä fyysisesti että henkisesti. Meditointi ei ole taikuutta tai hörhöhommaa vaan toimiva työkalu laskemaan stressitasoja, rentouttamaan tai selkiyttämään ajatuksia. Rentoutusharjoituksia on useita, mutta alla helpot vinkit, joilla on hyvä lähteä liikkeelle. Tee vähintään yhtä näistä päivittäin.

JKV_7253

1 minuutin meditaatio

Hengitysharjoitus. Ota hetki tekemisiltäsi ja keskity hengitykseesi. Tee 10 syvää sisään ja uloshengitystä niin, että pallea ja vatsasi nousee ja laskee hengityksen tahdissa. Havainnoi hengitystä ja tuntemuksia kehossa kohta kohdalta. Parasympaattinen hermosto aktivoituu, syke laskee ja mieli rauhoittuu. Tee tätä etenkin silloin, kun mieli meinaa käydä ylikierroksilla ja ajatuksista ei saa selvää.

3-5 minuutin meditaatio

Läsnäoloharjoitus. Tätä on helppo tehdä esimeriksi bussia tai ratikkaa odotellessa. Laita kännykkä pois kädestä ja havainnoi ympäristöäsi, mitä siellä näkyy. Kiinnitä huomio puihin, taivaaseen tai vaikka ohi käveleviin ihmisiin. Minkä värisiä lehdet ovat? Miten ihmiset kävelevät? Miltä tuuli tuntuu kasvoilla?

Ajatuksen kiinnittäminen nykyhetkeen rauhoittaa ja herättää inspiraation. Se opettaa tietoiseen läsnäoloon ja ympäristön havaitsemiseen.

20 minuutin meditaatio

Mielenhallintaharjoitus. Tämä meditaatio on oma harjoituksensa, jolle sinun tulee ottaa tietoinen aika. Mene rauhalliseen tilaan, jossa sinua ei häiritä ja aseta kellostasi aika 20 herättämään 20 minuuttia hetkestä eteenpäin. Asetu istumaan tai makaamaan mukavasti. Voit joko sulkea silmät tai katsoa jotakin tiettyä pistettä edessäsi.

Kiinnitä huomio aluksi hengitykseesi tai kehoosi. Mieleesi nousee jatkuvasti ajatuksia, anna niiden rauhassa tulla ja mennä, havainnoi ajatus, mutta älä kiinnitä siihen sen enempää huomiota. Havainnoi mieleesi nousevat ajatukset, mutta älä jää mihinkään kiinni. Aluksi homma voi tuntua vaikealta, mutta pikku hiljaa opit päästämään keloistasi irti. Jos ajatukset meinaavat karata, kiinnitä huomio jälleen kehoosi tai hengitykseen.

Tätä meditaatiota voit tehdä 10 minuutista vaikka useampaan tuntiin. 20-30 minuuttia riittää vallan mainiosti. Pidemmät meditaatiosessiot rauhoittavat, selkiyttävät ajatuksiasi ja antavat omalta osaltaan tehokkuutta päivään ja aktiviteetteihin.

OMmmmmm….

JKV_7268

 

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s